25 juni, 2008

Blote vrouwen maken mannen dom

Mannen denken niet meer helder na als ze seksuele of naakte beelden te zien krijgen. Dit schrijven Belgische onderzoekers in the Journal of Consumer Research.

Zodra er schaarsgeklede dames in het verschijnen, daalt het mannelijk vermogen om doordachte beslissingen te nemen. Fabrikanten van auto's wisten dit al. In advertenties laten zij vrouwen in bikini op de motorkap poseren.

Onderzoek
Tijdens het Belgische onderzoek mochten 358 mannen kiezen tussen het direct ontvangen van een klein geldbedrag of het later ontvangen van een groter bedrag. Hierover mochten ze ook onderhandelen.

Mannen die voor de onderhandeling seksueel getinte beelden kregen te zien, zoals een foto van een dame in bikini, hadden moeite om nog goed te onderhandelen. Mannen die naar neutrale beelden lonkten, vroegen gemiddeld de hogere bedragen.

Impulsief
Voor onderzoeker Bram van den Bergh is het zo klaar als een klontje: mannen gaan na het zien van blote beelden, sneller over tot een aankoop die ze anders niet wilden doen. Ook lukt het hen niet meer om nog goed vooruit denken als ze iets seksueels zien. Ze worden er juist erg impulsief van.

Eerder onderzoek wees al uit dat, als mannen opgewonden zijn, hun hersenen anders functioneren. Uiteindelijk willen ze dan andere dingen doen. Het cliché lijkt waar: als ze eenmaal aan seks denken, kunnen jongens nergens anders meer aan denken.

Geen opmerkingen: