30 oktober, 2009

40 jaar internet (en ik was er bij)


Donderdag 29 oktober 2009 is het precies 40 jaar geleden dat de nu 75-jarige computerwetenschapper Leonard Kleinrock de eerste e-mail verstuurde tussen een computer op UCLA (University of California) en die van een collega van de Universiteit van Stanford. Het plan voor een wereldwijde web (www) werd twintig jaar geleden gelanceerd en kreeg vorm door Sir Timothy Berners-Lee (54). 'Tussen 1969 en 2009 heeft het internet zich boven alle verwachtingen ontwikkeld. En ik verwacht dat die ontwikkelingen niet stoppen,' zegt staatssecretaris Heemskerk.

'Nederland loopt voorop op het gebied van breedband en internetgebruik. We zijn naast een logistieke toegangspoort meer en meer de ICT-gateway van Europa aan het worden. Dit kon mede gebeuren door de Telecommunicatiewet van Economische Zaken en streng toezicht door de OPTA,' aldus Heemskerk donderdag 29 oktober 2009.
Shoppen

Daarnaast loopt de Nederlandse consument voorop in internetgebruik. De helft van de Nederlandse internetgebruikers shopt frequent online. In 2002 was dit nog meer twee op de tien. Volgens Heemskerk is het belangrijk dat we de vele voordelen van het wereldwijde web nog beter gaan benutten de komende jaren. Ook is het belangrijk dat de breedband netwerken van de toekomst worden aangelegd en dat bijvoorbeeld bedrijven en overheden slimmer elektronisch gaan samenwerken.
Digitaal analfabeet

De ontwikkelingen gaan een groep Nederlanders overigens soms wel te snel. Naar schatting 1 op de 10 Nederlanders (1,6 miljoen) is onvoldoende internetvaardig en daarmee digitaal analfabeet. In een samenleving waarbij internet een steeds belangrijkere rol speelt, levert dit gebrek aan digitale vaardigheden een groeiend aantal maatschappelijke obstakels op volgens Heemskerk. 'Deze mensen maken niet of nauwelijks gebruik van e-mail, gebruiken geen internetsites om te solliciteren en communiceren nauwelijks digitaal met overheidsinstellingen. Zij lopen zo veel voordelen mis. Met het programma Digivaardig & Digibewust willen we dit aantal fors terugdringen,' zegt staatssecretaris.

Geen opmerkingen: