14 oktober, 2009

Kaasschaaf


Krap een half jaar voor de verkiezingen kondigde het Moerdijkse college gisteren de tweede bezuinigingsronde aan.

Twee dagen intensief vergaderen leveren een besparing van 866.000 euro op. Financieel wethouder Marjolein de Wit weigert echter de dreigende miljoenentekorten weg te werken door alleen maar te snoeien. Op de winkel passen is niet haar ding. Dan maar geen sluitende begroting.

De Wit: "Nieuwe verzoeken kunnen we niet naast ons neerleggen alsof de wereld stil staat. Hogere WMO-gelden bijvoorbeeld, een groter Markland College, speeltuinen, veiligheid. Daar willen wij in blijven investeren."

Anderzijds moest De Wit daardoor nog scherper bezuinigingsmaatregelen nemen. In 2012 voorziet ze een tekort dat is opgelopen tot ruim 4 miljoen. In de tweede 'snoeironde' is de franje weggenomen, maar behoudt Moerdijk haar sociaal gezicht. "We investeren in mensen en werk, alle verenigingssubsidies blijven in stand en we verwaarlozen onze openbare ruimte niet." Dit gemeentebestuur stopt ook meer geld in de stads- en dorpsraden en de kerncontactavonden. Burgerparticipatie staat hoog in het vaandel.

Maar waar wordt dan wél op gekort? Op 22 onderdelen heeft het college de kaasschaaf ter hand genomen. Alleen al door een paar technische aanpassingen in de boekhouding komt er voor een kleine 500.000 euro lucht in de begroting, die op 12 november wordt behandeld. Het gaat dan bijvoorbeeld om de post onvoorziene uitgaven, de kapitaalslasten en teruggaves. De genoemde franje verdwijnt door geen calamiteitenwaaier, cultuurvouchers meer te maken. De blauwe visie wordt betaald door de provincie en het college doet ook zelf een stapje terug met excursies en studiebijeenkomsten. Het einde is nog lang niet in zicht. In een derde fase gaat De Wit op zoek naar minstens 2 miljoen euro. Maatregelen wil ze in februari bekend maken.

Geen opmerkingen: