10 juli, 2008

Juf, mijn peer heeft een lelijk plekje

De Europese regering wil dat de kinderen van Europa fruit krijgen op school. Er wordt 90 miljoen euro voor opzij gelegd. Prachtig plan. Verkeerd uitgangspunt.
Prachtig, omdat kinderen dan eindelijk een appel van dichtbij kunnen zien en het verschil leren met een peer. Wat zeg je me nou, dat weten ze toch zeker wel? Nee, treurig maar waar. Kinderen weten niet half wat kinderen vijftig jaar geleden wisten van wat er te koop was. Kinderen in grote steden kennen meer merken kauwgum dan soorten fruit. En ze weten niet dat in kersen pitten zitten, laat staan dat ze er ooit proefondervindelijk achter kwamen wat er met zo'n pit gebeurt als je hem per ongeluk inslikt.
En het moet niet blijven bij fruit. Tomaten, komkommers, paprika's, doppers in de peul, zelfs aardappelen zouden in de klas behandeld kunnen worden. Om de duizelingwekkende grote achterstand in warenkennis in te halen die moderne kinderen hebben in vergelijking met hun grootouders.
Bij terugkeer van warme belangstelling voor groente en fruit en zo veel meer van de boer, en bij nieuw aangeleerde herkenning van en waardering voor kwaliteit zou er iets kunnen gebeuren wat Europa van z'n leven niet voor elkaar krijgt met een gratis ochtendappeltje. Dat kinderen zich afwenden van snaai en gemaksvoer en waterkers met snoekbaars vragen voor hun verjaardagsetentje. Wie alleen maar heel lekker eet, dus niet half lekker, kan onmogelijk dik worden. Van alleen een verplichte ochtendappel op school word je niet wijzer. En al helemaal niet vanzelf dun.

Geen opmerkingen: