03 juli, 2008

K-Meleon?; TheWorld?

Bijna de helft van de gebruikers van Internet Explorer surft met een verouderde, onveilige versie van de browser. Dat blijkt uit onderzoek van Google, IBM en de Communication Systems Group. Het onderzoek is zeer representatief, want er is gebruik gemaakt van de server-logs van Google. Uit de gegevens van 1,4 miljard internetters bleek dat 576 miljoen een verouderde browser gebruiken. Gebruikers van Internet Explorer scoorden daarbij het slechtst.

52% onveilig
Dat is niet zo heel verwonderlijk, omdat de meeste computergebruikers Internet Explorer gebruiken. Vooral de wat ervarener surfers maken gebruik van andere browsers en houden die vaak ook beter bij. Toch vallen de uitkomsten van het onderzoek op: slechts 48 procent maakt gebruik van een volledig veilige browser. Internet Explorer versie 6 werd door de onderzoekers in ieder geval als onveilig aangemerkt, omdat er toen die browser werd gelanceerd in 2001 heel veel internetgevaren van nu nog niet bestonden.

Firefox het best beschermd
Firefox-gebruikers zijn het best beschermd. Drie├źntachtig procent surft met de meest recente updates en veiligheidspatches. Bij gebruikers van Safari (65 procent veilig) en Opera (56 procent) is het iets minder veilig, maar nog altijd beter dan bij gebruikers van Internet Explorer.

Onveilig
Gebruikers met een verouderde browser, of een browser die niet regelmatig wordt voorzien van veiligheidsupdates, lopen extra veel kans het slachtoffer te worden van hack-aanvallen of malware. Ook phisingsites worden minder goed herkend door oudere browsers.

Gebruik wereldwijd
Uit het onderzoek komt ook naar voren hoe het wereldwijde marktaandeel van verschillende browsers is. Dagelijks gebruiken 1,1 milard mensen Internet Explorer, een marktaandeel van 78,3 procent. Firefox weet 16,1 procent van de internetters aan zich te binden, 227 miljoen per dag. Safari (3,4%) en Opera (0.8%) hebben een veel kleiner marktaandeel. 1,4% van de internetters maakt gebruik van een andere browser.

Geen opmerkingen: