18 juli, 2008

NL Kabel: Openstellen kabelmarkt onbegrijpelijk

De vereniging van kabelbedrijven, NL Kabel, vindt het besluit van de OPTA om de kabelmarkt open te breken 'onbegrijpelijk'. De markt zou op dit moment juist goed werken.

Volgens Rob van Esch, directeur van NL Kabel, is er na de laatste analyse van de OPTA zoveel veranderd op de Nederlandse kabelmarkt dat verdere aanpassing op dit moment niet nodig is. Na het de aanpassing van de regelgeving drie jaar geleden ziet Van Esch een enorme toename in de concurrentie. "De consument kan uit allerhande mogelijkheden kiezen om tv te kijken tegenwoordig."

"De OPTA maakt nu weer een marktanalyse. En in plaats dat ze met minder regels komen, wat je eigenlijk zou verwachten in een markt die het heel goed doet, komen ze met meer regels. Dat is natuurlijk niet te begrijpen", aldus Van Esch tegen Webwereld.

Juist te weinig concurrentie
Of de branchevereniging iets kan ondernemen tegen de OPTA weet Van Esch nog niet. "We hebben nu vier regels gezien in een persbericht. Het onderzoek moet nog komen. Dat wachten we eerst nog even af. Voorlopig begrijp ik er helemaal niets van."

Naast NL Kabel, geven ook UPC en Ziggo aan te willen wachten tot de publicatie van de definitieve marktanalyse van de OPTA.

Volgens de OPTA wordt de kabelmarkt juist opengebroken om dat er nog steeds niet genoeg concurrentie is. "Als je kijkt naar het marktaandeel van de kabelaars is het aantal aansluitingen vrijwel onverminderd. En ook de tarieven van de kabelaars zijn gelijk gebleven", legt een woordvoerster van de OPTA uit. "Terwijl diensten zoals Digitenne enorm in de prijs omlaag zijn gegaan om te concurreren. Dat heeft kennelijk geen effect gehad op de prijzen van de kabelabonnementen."

Het is de OPTA niet alleen om prijsverlaging te doen. De telecomwaakhond wil door grotere concurrentie ook het serviceniveau bij de kabelaars verbeteren.

Geen opmerkingen: