30 juli, 2008

Karadzic in Nederland

De oud-president arriveerde per helikopter, nadat eerder twee geblindeerde busjes bij de strafinrichting voor verwarring hadden gezorgd. De van oorlogsmisdaden verdachte Bosnische Serviër Radovan Karadzic is woensdagochtend aangekomen in de VN-gevangenis in Scheveningen. Dat heeft het Joegoslavië-Tribunaal bevestigd. De oud-president arriveerde per helikopter, nadat eerder twee geblindeerde busjes bij de strafinrichting voor verwarring hadden gezorgd. De helikopter vertrok iets voor acht uur van Rotterdam Airport, waar het Servische regeringsvliegtuig dat Karadzic vervoerde eerder was geland. De heli landde binnen de muren van het gevangeniscomplex. Een helikopter van de politie bleef enige tijd cirkelen boven de gevangenis.

In alle vroegte uit cel in Belgrado
Karadzic werd uren eerder in alle vroegte uit zijn cel in Belgrado gehaald en op een vliegtuig gezet. Het vertrek werd mogelijk nadat een rechtbank in Belgrado had geoordeeld dat aan alle voorwaarden voor een overdracht was voldaan. Toen vervolgens het ministerie van Justitie zijn handtekening zette, waren Karadzic' waarschijnlijk laatste uren op Servische bodem geslagen.
Het kan wel eens de laatste keer zijn dat de 63-jarige Karadzic in Servië was. Hij is aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid en genocide begaan tijdens de Bosnische oorlogen (1992-1995) en kan daarvoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het duurt waarschijnlijk nog maanden voor de rechtszaak voor het Joegoslavië-Tribunaal daadwerkelijk begint.

Geen opmerkingen: