22 juli, 2008

Vijf manieren waarop projecten mislukken (Overigens geloof ik er [SLWB] zelf nog heilig in...)

Zo voorkomt u dat uw projecten mislukken

Gebrek aan, of slechte planning leiden er vaak toe dat doelstellingen niet gehaald wordt. Maar zelfs als die planning perfect op papier staat, inclusief tijdslijn, loopt het wel eens mis.
De oorzaak? Vijf terugkerende obstakels.

1. Informatie-overload
Teveel informatie werkt verlammend want het maskeert de uiteindelijke doelstelling. Zorg daarom voor een afgebakende taakverdeling binnen het projectteam..

2. Geen goed omlijnd plan
Een doelstelling is in feite niets meer dan de beschrijving de manier waarom een bepaalde toestand bereikt moet worden. Dus is er behoefte aan een goed omlijnd actieplan inclusief een tijdslijn waarop de stappen op vaste momenten aangegeven staan.

3. Gebrek aan tijd, geld of andere middelen (-:)
Geen enkel project zou van start moeten gaan zonder vooraf een tijdslimiet af te spreken en een gedetailleerd budget op te stellen. Tussendoor moeten deze geregeld getoetst worden zodat tijdig ingegrepen kan worden indien nodig.

4. Foute instelling
Als het team niet met volle overtuiging en inzet aan een project begint, is de kans groot dat er tussentijds afgehaakt wordt. Zonde! Blijf dus positief denken, zie problemen als uitdagingen en kritiek als feedback.

5. Geen ondersteuning of begeleiding
Helemaal alleen aan een project werken, vergt extreem veel doorzettingsvermogen en discipline. Een mentor, een coach, een vriend of een partner maken vaak het verschil. En na afloop kan met hen het succes gevierd worden.

Geen opmerkingen: